Bitcoin bol prvý. A bol prvý veľmi dlho. Za tú dobu si vytvoril základňu svojich verných fanúšikov.
Aj po desiatich rokoch je BTC stále jasným kráľom kryptomena. Otázka, ktorá trápi mnoho chytrých hláv je, či to tak zostane.
Dnes sa pozrieme na dôvody, prečo si BTC nemusí udržať výsadné miesto na poli kryptomena.

1. Počet transakcií za sekundu

Bitcoin má výsadné postavenie. Otázkou je, či si ho do budúcna udrží. V tomto článku budeme rozoberať BTC v protiklade k ostatným kryptomenám. To znamená, že tento článok vychádza z predpokladu, že kryptomeny budú do budúcnosti úspešné a kalkuluje s možnosťou, že BTC stratí svoje dominantné postavenie.

A je dobré začať hneď pri jadre problému. A tým je počet transakcií, ktoré zvládne daný blockchain za sekundu.

  • Bitcoin sa pohybuje už dlhšiu dobu na počte 3 – 7 transakcií za sekundu.
  • V tomto porovnaní sa budeme najčastejšie obracať na druhú najväčšiu kryptomenu Ethereum. To zvláda približne 15 – 25 transakcií za sekundu.

Obidve tieto čísla samozrejme nebudú stačiť blížiacej sa adopcii, ale už tu je jasne vidieť, že BTC je pozadu.

2. Technologická zastaranosť

Toto porovnanie je ešte horšie vo vzťahu k polocentralizovaným minciam, ktoré zvládajú aj stovky transakcií za sekundu, aj keď tento úspech bol vykúpený zvýšenou centralizáciou. XRP má teraz kapacitu okolo 1 500 transakcií za sekundu, hoci ho mnohí nepovažujú za kryptomenu. Bitcoin sa zlepšuje pomaly a cesta ku scalingu počtu transakcií je veľmi neistá.

ETH napríklad buduje hneď niekoľko riešení naraz. V prvom rade je to sharding, nasleduje Plasma network (podobné LN) vyvíjaná pomocou OmiseGo a nakoniec prechod na Casper, kedy sa vytvorí hybridný systém PoW a PoS.

Pri BTC to zatiaľ vyzerá, že najväčšou nádejou je Lighting network (LN), ktorá má však svoje obmedzenia. Primárne bola totiž pôvodne určená na mikrotransakcie a teda na špecifický účel. LN sa zatiaľ pekne rozvíja, ale zdá sa, že táto cesta nemusí byť dostatočne konkurencieschopná.

3. Cena za transakciu

V predchádzajúcej časti sme si ukázali porovnanie s ETH, ktoré je BTC cenovo najbližšie. To však neznamená, že ETH je najväčšou hrozbou pre BTC dominanciu. Rovnako ako ETH môže predbehnúť BTC, tak to isté môže urobiť napr. IOTA ETH.

Cena transakcie je tiež jednou z kritických vlastností kryptomeny. Pre vyhodnotenie tohto kritéria máme bezchybný príklad.

Pri najvyšších cenách kryptomien na konci roku 2017 sa totiž ukázalo, ako zvládajú kryptomeny masívnu záťaž.

  • Cena transakcie na BTC v čase najväčšieho peaku bola medzi 40 a 55 USD za transakciu.
  • V tú istú dobu však ETH neprekročilo päť dolárov za transakciu. A to bol počet transakcií na ETH Chain dokonca vyšší.

4. Využitie siete

Využitie siete dobre indikuje zdravie danej kryptomeny. Čím viac sa sieť používa, tým pravdepodobnejšie je, že bude úspešná a aj tu už Bitcoin zaostáva za svojím hlavným konkurentom ETH. Opäť sa môžeme pozrieť na najviac vyťažených obdobie kryptomien.

  • Pri bull runu v roku 2017 sa počet transakcií za deň u BTC vyšplhal na takmer 500 000 transakcií za deň.
  • ETH v tej istej dobe dosiahlo na 1 350 000 transakcií za deň.

Obe siete samozrejme fakticky zlyhávali pod náporom užívateľov, ale ETH si viedlo v tomto stres teste podstatne lepšie. Nutné je tiež dodať, že ETH si stabilne drží podstatne väčšie množstvo transakcií za deň než Bitcoin, čo indikuje vyššie využívanie danej siete. Hoci má Bitcoin dominantné postavenie z pohľadu ceny, tak podľa počtu transakcií jasne dominuje ETH.

5. Absencia potreby v západnom svete

Hoci sme svedkami mnohých debát o tom, ako je BTC potrebné, tak účinne ho západný svet zase toľko nepotrebuje. Venezuela a iné, krachujúce ekonomiky ukazujú, že pre ľudí v kritických podmienkach môže byť globálna sieť naozaj dôležitá, ale máte naozaj dnes potrebu pre Bitcoin?

BTC je úžasne inovátorský projekt, však finančný systém v Európe a Severnej Amerike je pomerne stabilný (predstavte si, že sa dolár prepadne o 80% za rok ako BTC). Inak to je už v prípade ETH, pretože to umožňuje podstatne viac vecí. Dobrou ukážkou tohto aspektu boli tzv. Krypto Mačičky. Boli roztomilé, boli a sú nescudziteľné vaše a ľudia si ich za to cenili.

Technológia ETH umožnila ich vznik a tým sa demonštrovala možnosť uplatnenia ETH v zábavnom priemysle.

Bitcoin funguje v podstate ako čisto transakčné technológie a to bude do budúcnosti dosť možno málo.

6. BTC zaostáva

S predchádzajúcim odsekom sa spája ďalší problém.

  • BTC je transakčná technológia a tým to v podstate končí.
  • Kým v sieti ETH sa bez prestania pracuje na vylepšovaní smart kontraktov, na ktorých stojí decentralizované aplikácie, tak Bitcoin nemá takúto iniciatívu.

ETH je nielen napred, ale hlavne svoj náskok stále zvyšuje a bolo by naivné si myslieť, že má Bitcoin šancu uspieť v pretekoch o najlepšie smart kontrakty.

To sa následne spája aj s cenou. Cena ETH bola okrem iného hnaná nahor, pretože na sieti prebiehalo jedno ICO za druhým. Tie na Bitcoin blokchainu v podstate neprebiehajú. Môžeme sa tiež pozrieť na terajší rast BNB, ktorý je daný presunom ICO na burzové platformy. To ženie cenu nahor a BTC je o to ochudobnený.

Decentralizované burzy sa stavajú primárne na ETH či NEO blockchainech a žiadne na BTC.

7. Strata dominancie

BTC si stále drží dominantné postavenie. Je najznámejšia kryptomena a veľká časť ľudí do kryptopriestoru vstupuje práve cez Bitcoin a až následne traduje BTC za altcoiny. Dominantné postavenie BTC okrem iného stojí aj na jeho cene, ktorá je logicky najvyššia. V roku 2017 sme sa však stali svedkami toho, že Bitcoin bol blízko straty svojho dominantného, cenového postavenia.

Ak sa pozrieme na dominanciu ceny BTC, tak v júni 2017 sa ETH výrazne priblížilo BTC. V tej dobe tvoril BTC približne 40% celkovej ceny trhu kryptomien a ETH sa vyšplhalo až na 32%. Boli sme tak pár krôčikov od toho, aby ETH získalo dominantné miesto na trhu. Táto situácia nikdy v histórii nenastala. Ak však nastane, môže BTC rýchlo stratiť svoju auru neotrasiteľného kráľa kryptomien.

8. Môže prísť nový kráľ

Hoci som porovnával primárne ETH a BTC, tak je kľudne možné a dokonca aj pravdepodobné, že novo vznikajúce technológie budú jednoducho lepšie. To dobre ilustruje napr. IOTA. Tá je momentálne centralizovaná pod Nadáciou IOTA. Teoreticky ale nemá žiadne vrchné hranice priechodu transakcií. Sieť zároveň beží kompletne bez poplatkov za transakcie.

Vďaka výhodám IOTA technológie sa k tomuto projektu upierajú oči industriálnych gigantov.

  • S Nadáciou IOTA tak usilovne pracuje napríklad Volkswagen, Fujistu, Bosch a mnoho ďalších spoločností.
  • Dokonca aj OSN sa snaží vytvoriť koncept využitia IOTY pre oblasti zasiahnuté živelnou katastrofou.

Ak by IOTA dospela do fázy finálneho produktu, tak bude kategoricky rýchlejšia a veľká časť ostatných kryptomien stratí zmysel.

 

Záverom by som chcel poďakovať Jaromírovi tesára. Diskusia s ním viedla k vzniku tohto článku. Bitcoin je stále kráľom kryptomien, ale táto situácia rozhodne nemusí vydržať naveky. Je možné, že v budúcom cykle príde výmena na pozícii cenového lídra a potom sa uvidí, či si BTC zachová svoju hodnotu.

Bitcoin vývojár odhalil najväčší problém s Lightning Network

ezávislý vývojár mikroplatobnej siete Bitcoin Lightning Network Joost Jager upozornil na útočný vektor, ktorý umožňuje jednoducho a lacno napadnúť Wumbo kanály siete a potenciálne tak ukradnúť desiatky BTC.

Wumbo je technológia, ktorá umožňuje odstrániť limit pre maximálnu hodnotu v jednom Lightning kanále (momentálne cca 1750 $) a pre maximálnu hodnotu Lightning platby (450 $). Okolo týchto platobných kanálov je v poslednej dobe veľa povyku. Naposledy ich začala podporovať burza Bitfinex.

Wumbo attack vector je najväčší problém na Lightning Network

Užívatelia môžu pomocou Wumbo kanálov signalizovať sieti zámer poslať veľkú transakciu a nájsť Lightning node, ktorý je ochotný spracovať ju. Ostatní užívatelia pritom nepostrehnú žiadnu zmenu. Wumbo technológia je ideálna hlavne pre firmy, ktoré väčšinou pracujú s väčšími čiastkami.

Zaútočiť však na tieto kanály nie je tak veľký problém, keďže nemôžu simultánne držať viac než 483 hash and time-lock kontraktov (HTLC). Hackerovi tak postačí preťažiť kanál a vyradiť ho tak aj na dva týždne.

Ak má útočník šťastie, postačí mu 54 transakcií. pomocou jedného kanála pritom dokáže zmraziť desiatky Bitcoinov.

povedal Joost Jager

Výskumník teraz pracuje na firewalle, ktorý by Lightning Network ochránil pred podobnými útokmi. Podľa jeho slov ide o najväčší problém siete, pretože nikto presne nevie, ako ho vyriešiť.

Prečo je LightningNetwork dôležitá?

Keď sa v roku 2017 skokovo zvýšila popularita Bitcoinu, sieť na to nebola pripravená a poplatky za transakciu dosiahli desiatky dolárov. Podobne je to teraz s kryptomenou Ethereum kvôli úspechu DeFi projektov.

Lightning Network je platobná vrstva nad Bitcoin blockchainom, ktorá umožňuje škálovanie siete. Zvýši rýchlosť spracovávania a potvrdzovania transakcií a zníži poplatky na minimum. Po jej dokončení bude Bitcoin pripravený dobyť svet s rýchlosťou siete, ktorá mnohokrát prekonáva VISA či Mastercard.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.